Skip to content
7 признака, че котката ни е болна

ДАРИ ПОМОЩ

 Фондация: Animal Hope Varna
 Email: animal.hope.varna.bg@gmail.com
 Адрес: Левски 9000, Варна, България

7 признака, че котката ни е болна

1) Не ви обръща внимание. Ако котето не реагира по никакъв начин, когато го викнем по име, докоснем или създадем шум около него, незабавно проверете дали дишането му е нормално. Запушване на дихателните пътища, сърдечни проблеми и отравяния са най-честите причини, при които котката не реагира на дразнене.

2) Затруднено дишане – респираторните проблеми изискват незабавна намеса. Наличието на течност в белите дробове или гръдния кош може да затрудни дишането и котето да има дихателна недостатъчност. Ако това състояние не се лекува, се развиват проблеми със сърцето.

3) Текат й лиги – нехарактерно състояние за котките. В повечето случаи се причинява от електрически изгаряния в областта на устата и езика, контакт с битова химия или стайни растения. Това състояние може да бъде и следствие от налични други заболявания.

4) Често повръщане – може да причини нарушение на електролитния баланс и дехидратация. В повечето случаи повръщането при котките е свързано със запушване на тънките черва от погълнати косми, интересни малки и „вкусни“ предмети, конци и други. Ако котето ви повръща често, незабавно се обърнете къмветеринарен лекар.

5) Профузна диария – диарията причинява тежка дехидратация и електролитен дисбаланс. Състоянието се влошава бързо, ако не се вземат мерки навреме.

6) Нехарактерен цвят на венците – бледите венци са показател за анемия, синкавите – за сърдечни или дихателни проблеми, а жълтеникавите – за проблеми с черния дроб или разрушаване на червените кръвни клетки. Всяко от тези състояния изисква помощ от специалист.

7) Треска – при малките котенца се среща често и е резултат от инфекциозни заболявания. При треска котките отказват прием на храна и вода. Недохранването и дехидратацията са много опасна комбинация. Котенца с телесна температура над 39º C трябва спешно да бъдат прегледани от лекар.